Náchodsko

Náchodsko, turistický region Kladské pomezí, se nachází v severovýchodních Čechách, při hranici s Polskem a spadá pod královéhradeckOstaš 3ý kraj. Leží mezi Krkonošemi a Orlickými horami a svažuje se od Javořických hor, Adršpašských skal a Broumovských stěn do jaroměřské roviny. Na západě sousedí s okresem Trutnov na jihozápadě s okresem Hradec Králové, na jihu a jihovýchodně s okresem Rychnov nad Kněžnou. Rozloha je zhruba 1000km2. Nejvyšším bodem je Ruprechtický Špičák (880 m. n. m.) a naopak nejnižší bod leží ve Vlkově pod Jaroměří (244m. n. m.). 

Podzemní chodby JosefovOblasti vévodí město Náchod, které se rozkládá na obou březích řeky Metuje. Mezi další významná města tohoto kraje patří Jaroměř, Nové Město nad Metují, Broumov, Červený Kostelec, Hronov, Česká Skalice a Police nad Metují.  Turisté zde mohou najít nespočet přírodních jedinečných krás, historických památek, kulturních souvislostí a také literárních stop.

Tento region je zachycen ve významných literárních dílech rodáků tohoto kraje. Mezi tyto slavné spisovatelé patří Alois Jirásek, Božena Němcová, Karel Čapek, Josef Čapek, Egon Hostovský a Josef Škvorecký, který žil přímo v Náchodě. Z tohoto důvodu se o tomto kraji hovoří jako o kraji Němcové, Jiráska či Škvoreckého.

Náchodsko má bohatou historii, která k nám promlouvá v podobě hradů, zřícenin hradů a zámků. V Náchodě je to renesanční zámek s francouzskou zahradou, v Novém Městě nad Metují se mohou pyšnit renesančně barokním zámkem. V Ratibořicích nalezneme zámek, který je spjat s Babiččiným údolím a Boženou Němcovou. Za zmínku stojí také původně renesanční zámek ve Chvalkovicích, který je ovšem zatím nepřístupný. Zříceniny hradů na Náchodsku jsou Červená Hora, Rýzmburk a Výrov.

broumovskoZ historického hlediska jsou zajímavé i vojenské objekty. Mezi ně patří Dobrošov, který byl vybudován ve třicátých letech na obranu státu a Pěchotní srub Březinka, který vnikl jako obrana před nacistickým Německem. Přitažlivé je i bývalé vojenské město Josefov, vybudované jako pevnost s podzemními chodbami za Josefa II. Tento kraj se může pyšnit také krásnou přírodou. Najdeme zde zalesněné vrcholky, malé pahorky, skalní města a údolí.

Na Náchodsku se každoročně pořádá nespočet kulturních akcí. Jsou to různé slavnosti, výstavy, přehlídky či festivaly. Velice úspěšný je například Jiráskův Hronov, Boučkova Jaroměř, Prima Sezóna v Náchodě, Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelici, Mezinárodní festival horolezeckých filmů v Teplicích nad Metují či Jiřinkovi slavnosti v České Skalici.Významné jsou také akce pro cyklisty. Asi vůbec nejznámější jsou  Specialized Sudety Tour a Specialized Sudety Rallye v Teplicích nad Metují.

Hvězda, Broumovské stěnyNáchodsko nabízí řadu turistických cílů pro pěší turistiku, ale i pro cykloturistiku. Vlastní hustou síť cyklotras různénáročnosti. Je jich více než třicet a jsou rozprostřeny téměř po celém území.  Náchodsko cykloturistům nabízí dobře vyznačené cyklotrasy na Broumovsku, Náchodsku, Jaroměřsku a v Jestřábích horách. Méně náročné trasy se nacházejí mezi Jaroměří a Novým Městem nad Metují. Náročnější vyznačené cyklotrasy jsou především v Broumovských stěnách. Atraktivní jsou také cyklotrasy, které spojují českou a polskou stranu. Konkrétně spojují Náchod a Kudowu Zdrój, Polici nad Metují a Radków či okruh z Adršpachu do měst Polanica Zdrój, Kudowa Zdrój a Hronov. Cykloturistům jsou k dispozici také cyklobusy.

Adršpach na podzim

Categories: Informace | Napsat komentář

Navigace příspěvku

Napsat komentář

Vytvořte si zdarma webové stránky nebo blog na WordPress.com.